This beautiful Spanish Andalusian villa was bought by a family to renovate before moving in and living here permanently. We wanted to renovate this home respecting most of the original features to maintain the original charm; we did not want to create another Marbella modern box. We wanted to create an authentic interior where rustic and modern elements combine harmoniously, and more importantly somewhere you can call a real home. We always have a budget to work with, but the client wasn’t happy with the original terracotta flooring, so instead of replacing it or tiling on top, we suggested painting it for a light and airy updated look  and more importantly at a fraction of the cost. The result is beautiful, the terracotta tiles have a lot of texture so don’t look too modern or too flat, they still have character.

In the lounge and dining area we built a partial wall to create a bit of separation between the two zones, in which we put a 3 sided fireplace to bring warmth and a glow to as much area as possible, to benefit both areas. We therefore removed the existing fireplace in the corner and the benches below the window for extra lounging space.  Painting the beams also really helps to make this space more inviting. We chose various hues of soft greys for the walls, floors, ceilings and beams. As the overall palette is very neutral it was important to think about creating a little contrast, we therefore introduced various elements of black, for example, the curtain poles, legs on furniture, light fittings, frames on carpentry and mirrors, door furniture.

In the kitchen, there has been major transformation; we opened up a complete wall with bi-folding doors leading out to a new breakfast terrace with water feature. We designed this kitchen with integrated full height fridge and freezer, a larder cupboard, smoked glass display cupboard and also added basket drawers to break up the cupboard doors, they provide a change in texture, the baskets and the tones and flecks in the granite worktop tie in the colour of the original window frames. The tall floor units now go until the ceiling, as there is no point in having a small dust collecting gap as before.  The hob is on the island so that you are looking towards your guests on the bar stools and towards the garden and natural light. There is a pop up extractor that comes out of the island as and when it’s needed, otherwise it’s concealed inside the island when not in use.

The stairway down to the basement has been updated by removing the old iron work and replacing with glass. The combination of rough and smooth materials is really effective and works brilliantly in this home. The pebbles under the stairs with a hanging chair, plants and floor mounted lights now make this area into both an attractive feature and usable space. We wallpapered the back wall of this area in a plain but textured paper, we then added a hand rail with built in LED strip lighting for a diffused light which highlights the texture in the wallpaper and also provides a good strength of light if you need to get up in the middle of the night.

The basement was a tricky area to work with, we needed to create two en-suite bedrooms with separate wardrobes areas, a large laundry room and a separate studio apartment. There were lots of pillars and different ceiling heights to manage. This involved moving a lot of walls which meant removing the terracotta and then matching up the pattern once new walls were built.

Around the pool area we made a new terrace all around the 3 sides of the pool and then connected this to the house terrace eliminating the strip of grass between the two existing terraces. By doing this we were also able to use the same tile for the pool border for a seamless tidy finish.

Blackshaw Showroom

Canovas del Castillo 25
29601, Marbella, Spain
Tel: (+34) 951 403 787
Mobile: (+34) 681 662 000
E-mail: [email protected]

Business Hours

  • Monday-Friday: 10:00 to 18:00
  • Saturday: 10:00 to 14:00
  • Sunday: Closed